Bij dezen willen wij u in kennis stellen van het feit dat wij op donderdag 14 oktober in Ede, de eerste zijn geworden in Categorie C Woningbouw en wij de Nationale Staalprijs 2004 gewonnen hebben.
Aan de Nationale Staalprijs 2004 namen in totaal 150 projecten deel, verdeeld over de categorieën,
- Utiliteitsbouw (74 inzendingen)
- Industriebouw ( 9 inzendingen)
- Woningbouw (28 inzendingen)
- Infrastructuur en overige staalconstructies ( 39 inzendingen)
De jury heeft in totaal 14 inzendingen genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2004. Uit de nominaties heeft de jury in elke categorie een winnaar gekozen. S.C.B. Jan van den Bergh was genomineerd in de categorie woningbouw (van de 28 inzendingen) en heeft de eerste prijs gekregen voor het project Woning hoek Drift/ Kromme Nieuwegracht te Utrecht.
Het juryrapport luidt als volgt:
Een volwaardige woning op 15m2. Hier is een welhaast onmogelijke opgave op een indrukwekkende manier uitgewerkt. Natuurlijk, de bouwkundige indeling van dit zeslaagse wolkenkrabbertje is meer dan uitgekiend: trappenhuis in de kern, aan een zijde de voorzieningen, aan de andere zijde de kamers.
Maar het was nooit gelukt zonder het ruimtebesparende slanke staalskelet met staalplaat betonvloeren. Dankzij het geringe gewicht van de constructie konden complete bouwlagen worden geprefabriceerd en kon worden volstaan met een eenvoudige fundering en stabiliteitsoplossing. En het eigentijdse eindresultaat- hoe opvallend ook – dringt zich nooit op aan zijn bakstenen omgeving.
Dit project bewijst dat staal zeer geschikt is voor de grote opgave in de Nederlandse woningbouw: stedelijke vernieuwing door intensief ruimtegebruik.
Architectuur : Architectenbureau Sluijmer & Van Leeuwen, Utrecht Constructief ontwerp: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Almere Uitvoering: Aannemersbedrijf R. Cevat, Muiden
Staalconstructie: Jan van den Bergh, Blaricum
Geschiedenis:
Op een oerlelijk ‘gaatje' met een oppervlak van 3 bij 5.25 meter, dat ruim zestig jaar geleden door de sloop van een huisje ontstond, verrijst in het hartje van de stad Utrecht een hypermodern zeven verdiepingen tellende woning van voornamelijk glas en roestvrij staal.
De creatie van de architect is gegrondvest op een 14-eeuwse kelder, waarin de living en keuken worden gerealiseerd. De tweede verdieping op straatniveau wordt gevormd door de entree en een bergruimte, de derde krijgt een studeer- en zitfunctie. De vierde en vijfde laag zijn bedoeld voor hal, vide en bad- en slaapkamer, de zesde voor koken en eten en de topetage bestaat uit een dakterras. Het was de overtuiging van de architect dat architectuur uit het nieuwe millennium prima naast middeleeuwse bebouwing past en hij heeft gelijk gekregen met een mooie prijs: de Nationale Staalprijs 2004 . |